Jak vám léto může zavařit aneb na co si dát pozor
Letní měsíce plné opalování, koupání, večerního grilování a dovolených jsou právě na programu dne. Nejteplejší roční období však bohužel nemusí být pouze zdrojem zábavy, ale také mnoha prekérních situací.
Náhlé změny počasí, vysoké teploty, dlouhý pobyt na slunci bez pokrývky hlavy, konzumace jídla v restauracích nebo na místech, u kterých si nejsme jistí jeho čerstvostí, to vše může přispět k tomu, že nám místo letních radovánek začne být pořád zle.
Co tedy máme namysli je, jak již tušíte, především úžeh, úpal, střevní potíže, migrény, otravy z jídla a další nepřátelé, kteří se právě v tomto ročním období objevují nejčastěji, a přestože o nich víme, málokdo se zabývá prevencí.
Na co si dát tedy v létě opravdu velký pozor?
· Používejte opalovací krémy.
Snědá pokožka je sice krásná a sexy, ale pokud se nenamažeme krémem s vhodným krycím faktorem nebo se dokonce nijak nechráníme, můžeme přijít k úhoně. Sluneční paprsky již totiž nejsou tak čisté jako tomu bylo za našeho dětství, naopak, jsou čím dál toxičtější.
· Zkoumejte kvalitu vody, ve které se koupete.
Chápeme, že koupání se pouze v bazénu na zahradě a vonět savem a čistícími prostředky, které zde používáme, nemusí být vždy ta jediná možnost, jak se zchladit. Dejte si však pozor na pochybné vodní nádrže, městské řeky nebo rybníky, v kterých plave kdejaká havěť. Z takové lázně si totiž můžete odnést pořádné kožní problémy.
· Jezte pokud možno sezónně a doma.
Lehko se to řekne, ale hůře praktikuje. Koho by nebavilo v létě vysedávat na zahrádkách restaurací, popíjet a dát si nějakou dobrou večeři. Mysleme však na to, že ne vždy je snadné zachovat kvalitu potravin takovou, jaká by dle hygienických předpisů měla být, a zejména tehdy, pokud je venku teplota blízko ke 40ti stupňům. Pozor si dejte zejména na maso a živočišné výrobky, u kterých stačí jen pár minut navíc v teple a zkazí se, aniž si toho kuchař všimne.